KennisbankDiensten Forum en FunLedenkortingDe vereniging
  Zoek  Lid worden?  
 
 
Volg ons ook op:

  Volg ons op facebook   Volg ons op twitter!                    

 
'Het paard'       
 
   
   
 
 
Het Gelders Paard       
 
 

Het Gelders paard is opvallend braaf, gezond en veelzijdig inzetbaar. Het maakt als zeldzaam huisdierras deel uit van het Nederlands cultureel erfgoed. Het is zowel geschikt voor recreatie als ook voor de topsport, maar dat is weinig bekend en onbekend maakt onbemind.

Het gelders paard
Het Gelders paard in het album Paardenrassen uit 1900 van de bekende paardenschilder Otto Eerelman

Het Gelders paard is de voortzetting van de fokkerij van het moderne landbouwrijpaard zoals dat ten tijde van het Stamboek Gelders type (Sgldt) is gevormd. Zowel de toen geselecteerde genen als het eigen type van het Gelders paard dienen in de toekomst behouden te blijven.

De Tweede Kamer heeft op 12 februari 2008 nagenoeg unaniem besloten dat - vanwege het goede karakter en uit het oogpunt van biodiversiteit - instandhouding van de bloedlijnen van dit Nederlandse paardenras gewenst is. De Tweede kamer heeft aan de Minister van Landbouw gevraagd stappen te ondernemen voor het veiligstellen van de toekomst van het Gelders paard.

Rasbeschrijving Gelders Paard
Het Gelders paard is een elegant en veelzijdig warmbloedpaard dat voortkomt uit oorspronkelijke bloedlijnen. Het is in het verleden ontstaan door zware selectie voor prestaties tot op hoge leeftijd zowel in landbouw als ruitersport en aangespannen rijden. Door het onderscheid tussen veelzijdig Gelders bloed (Sgldt) en Sportregister-rijpaardbloed is in 1964 officieel vastgelegd wat Gelders bloed is. Voor een Gelders paard is minstens 75% Sgldt-bloed in de afstamming vereist, terwijl daarnaast maximaal 6,25% Hackneybloed is toegestaan.

Een Gelders paard voldoet aan de exterieur kenmerken van het Gelders type en beschikt over een rijke voorhand, voldoende bot en massa en imponerende vierkante gangen met veel kracht vanuit de achterhand.

Het Gelders paard is geschikt voor veelzijdig gebruik, zowel aangespannen als onder het zadel, waarbij prestaties tot op het hoogste niveau worden bereikt. Het Gelders paard onderscheidt zich met name door een blij optreden en een braaf, betrouwbaar en werkwillig karakter.

gelderse stermerrie Coravivera

De Gelderse stermerrie Coravivera (Goudsmid x Gondelier) in 2007, 23 jaar oud en drachtig van de 22-jarige Gelderse  keurhengst Elegant

Het Gelders paard is het enige veelzijdige paardenras in Europa met meer dan 100 jaar hetzelfde fokbeleid.
De andere warmbloedrassen (Oldenburgers, Holsteiners, Hannoveranen, Anglo-Normandiërs, enz.) hadden oorspronkelijk hetzelfde veelzijdige fokdoel. Maar al deze rassen zijn na de opkomst van de auto en de tractor omgevormd tot rijpaarden met heel ander bloed voor gebruik door professionele ruiters. De rigoureuze omschakeling naar de gespecialiseerde topsport-fokkerij is vaak ten koste gegaan van gezondheid en karakter.

Maar ook Gelderse paarden blinken uit in de internationale topsport: zowel in springen, dressuur als mennen. Ook in de internationale endurance is het Gelders paard vertegenwoordigd. Het Gelders paard staat echter het meest bekend om het goede karakter voor recreatie, politie, Gouden Koets, enz. Het is dus echt een veelzijdig paardenras.
Het is belangrijk het Gelders paard zo zuiver mogelijk in stand te houden. De selectie in de Nederlandse landbouw bestaat nu nergens meer en daardoor kunnen Gelderse bloedlijnen niet meer bijgemaakt worden, maar alleen verdwijnen. Generaties lang zijn alle paarden geselecteerd op een braaf karakter, werkwilligheid, stressbestendigheid, gezondheid, vlotte gangen, kracht en uithoudingsvermogen. Deze selectie en de oude veelzijdige bloedlijnen maken het Gelders paard uniek.

Het Gelders paard op TV-Gelderland 26 januari 2008
KWPN-Gelders Paard
Het Gelders Paard Internationaal

 Bron: www.gelderlanderhorse.nl, op deze website kunt u meer informatie vinden over het Gelders Paard.

 
 
 
 
Contact webmaster | Sitemap | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacy | Powered by Stal XL